marți, 11 ianuarie 2011

Totul a inceput...intr-un garaj

Garajul din Silicon Valley, locul in care gigantul american Hewlett-Packard a luat nastere, a fost transformat intr-un sit istoric national. Fostul atelier din 1938 a fost inclus in Registrul National al Locatiilor Istorice al Serviciului Parcului National.
Garajul in care s-a nascut corporatia HP, transformat intr-un sit istoric

Bill Hewlett si Dave Packard, co-fondatorii multinationalei HP, si-au deschis primul atelier intr-un garaj din orasul Palo Alto, California. Intreaga proprietate era alcatuita dintr-o casa cu doua etaje, un garaj si un sopron. In acest loc, Hewlett si Packard au realizat, in1940, primul lor produs, un oscilator audio, care a fost folosit de Walt Disney Co. pentru a imbunatati calitatea sunetului pentru pelicula animata Fantasia.
“Importanta garajului si a casei este asociata, mai degraba, spiritului antreprenorial in care a fost dezvoltata afacerea”, a spus Paul Lusignan, istoric al Registrului National al Locatiilor Istorice din Washington, citat de Mercury News. “Daca privim istoria HP, observam ca exista si alte cladiri mult mai reprezentative pentru evolutia tehnologica a companiei. In mod concret, aceast garaj simbolizeaza ideea de antreprenoriat”, a completat Lusignan.
Garajul a devenit un obiectiv inregistrat al statului California in 1987. Pentru a deveni un obiectiv inregistrat statal sau national, imobilul trebuie restaurat in asa fel incat sa se apropie cat mai mult de imaginea sa originala. Istoricii au apreciat procesul de restaurare a garajului Hewlett-Packard, realizat in cel mai mic detaliu, de la canile de cafea de pe bancuta de lucru din garaj, pana la setul de tacamuri din apartamentul familiei Packard.
HP a cumparat proprietatea in 2000 pentru 1,7 milioane de dolari. Directorul executiv de atunci, Carly Fiorina, a folosit imaginea garajului intr-o campanie publicitara si de marketing care sugera intoarcerea companiei catre momentul inventatorului.
In 1938, Hewlett locuia intr-un sopron de langa casa, iar Packard si sotia sa, Lucile, locuiau la etajul intai al casei. Lucile Packward tinea pe atunci contabilitatea firmei la masa din sufragerie, in timp ce Dave si Bill foloseau cuptorul Wedgewood pentru a pregati vopseaua pentru oscilatoare. In 1940, afacerea s-a dezvoltat si s-a mutat intr-un birou de pe Page Mill Road.
In prezent, HP este unul dintre cei mai mari producatori mondiali de calculatoare, fiind lider pe piata mondiala a serverelor. La sfarsitul lui 2006, HP a inregistrat o cota de piata de 28,8% la numarul de unitati vandute.
Afacerea pornita intr-un garaj reprezinta unul dintre miturile antreprenoriatului american, companii ca eBay, Google sau Apple luand nastere intre patru pereti ingusti.
Sursa: www.wall-street.ro
Sper sa vi se para interesant!!!

printeco

Niciun comentariu: